luni, 14 ianuarie 2013

Un altfel de Crăciun

Categoria: Literatura Universala
Domeniu: aventuri
Editura: RAO


Un altfel de Crăciun , SkippingChristmas - sub titlul ei original, cartea lui John Grisham (avocat american, politician, și renumit autor) merită citită în orice perioadă a anului deși acțiunea se petrece în perioada sărbătorilor de iarnă.
Cartea apărută în noiembrie 2001  a ajuns în 9 decembrie a aceluiași an, Number One pe lista New York Times Bestseller . A fost ecranizată în 2004, având-ul în rolul personajului principal Luther Krank pe actorul Dennis Boutsikaris.  Nu am văzut filmul așa că nu știu dacă aș râde cu aceeași poftă ca la prima citire vizualizând  prin prisma mea scenele descrise de autor.
Cartea a fost transpusă și în format electronic în 2006, așa că pot avea acces la ea și cei ce nu o pot citi (dar știu limba engleză, că nu știu dacă a apărut în format electronic și în română).
 Fin observator și analist, John surprinde atât de bine societatea zilelor noastre, societatea de consum ajunsă la cote maxime în țara lui dar și drama, trăirile, confruntările prin care poate trece o persoană nonconformistă. Ce ți-e dat să trăiești dacă încerci să „ieși din turmă” ca să zic așa.
Cartea e povestea unei familii americane obișnuite dar care hotărăște să sărbătorească Crăciunul și sărbătorile de iarnă altfel, să plece într-o croazieră cu un vestit vas care-i să-i poarte până în Caraibe. Totul pornind de la faptul că fiica lor nu va fi cu ei de sărbători, ci în Peru, un voluntariat.  În plus  contabilul din el a realizat că sărbătorirea crăciunului aduce în buget o gaură de 10% din venitul său anual, o risipă inutilă pe lucruri care până la urmă nici nu le folosești, ori le folosești o dată în an, ba mai mult unele au devenit un stereotip la fel ca și felicitările care până la urmă ajung să fie necitite. Să nu mai vorbim de risipa de energie și la propriu și la figurat că luminițele de sărbătorii se amplifică an de an.
  Paginile cărții ne vor pune pe gânduri, ne vor dezvălui într-o notă umoristică cum e privită decizia lor de către colegi, prieteni, vecini, comunitate. Răsturnările de situații nu vor lipsii.  Dar nici compasiunea, ajutorarea celui ce se reîntoarce pe „calea cea bună”.
Veți descoperii ce înseamnă un dar făcut din inimă , ce important e să oferi aproapelui tău ceea ce el are cu adevărat nevoie dar și de-a-l ajuta atunci când trebuie. În asta constând defapt autentica Bucurie și  adevăratul Spirit al Crăciunului.
,,În urmă cu un an, familia lui Luther Krank cheltuise de Crăciun nu mai puţin de şase mii o sută de dolari. Şase mii o sută! Şase mii o sută pe podoabe de Crăciun, pe un set nou de beculeţe, pe flori, pe un nou Frosty şi pe un molid canadian; şase mii o sută pe şuncă, curcan, pastramă, caşcaval şi pe fursecurile de care nu se atinsese nimeni;. [...]Şi ce anume rămăsese, concret, din toate astea? Unul sau două obiecte utile, dar nu cine ştie ce. Şase mii şi o sută!”
Voi cât ați cheltuit în anul ce tocmai a trecut?                 
Imaginați-vă și voi un an fără Crăciun. Nu alergătură prin magazine aglomerate, nu pregătiri , nu  mese supraîncărcate , nu cadouri inutile ....
PS: Frosty = om de zăpadă - decorațiune montată pe casă

Cartea eu am citit-o de la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”  din orașul meu, Baia Mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu