vineri, 6 aprilie 2012

Un dar minunat


„Icoana de la tradiție la modernitate”

              Artă, Cultură, Religie

Un dar minunat au adus băimărenilor, BALÁZS KLÁRA, MARCEL  NASTE, Nicolae Băciuț din Târgu Mureș, prin expoziția de pictură “Icoana, de la tradiție la modernitate”, la a cărui vernisaj au avut ca invitat Corul Seminarului Teologic Sfântul Iosif Mărturisitorul din Baia Mare. Evenimentul a fost  găzduit de Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” din Baia Mare în 3 aprilie, 2012. Expoziția a fost vernisată de: Teodor Ardelean, directorul instituției, Nicolae Baciuț, directorul Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Mureș și nu în ultimul rând Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Fiecare cu darul lui, KLÁRA cu minunatele ei icoane pe sticlă, Marcel cu pictura sa ce a adus icoana la modernitate dar și cu un studiu ce ni-l supune atenției- Prapor-ele de-a lungul timpului, simbol si semnificație. Corul a creat o ambianță propice acestei manifestări. Coriștii și icoanele au ridicat o rugă spre cer, unele icoane s-au transformat în „ferestre spre cer”,  căci ferestrele vechi ale casei poetului Nicolae Băciuț s-au transformat la propriu în icoane. Poetul Nicolae Băciuț ne-a dăruit un moment poetic. Prin această înregistrare de neprofesionist, (mi-am transformat aparatul de fotografiat în camera de filmare ) vă dăruiesc și vouă acea clipă, dar și câteva imagini din vernisaj și expoziție. 
Expoziția rămâne deschisă până în 20 aprilie, ac. Exponatele vor participa la deschiderea  oficială a noului sediu a Biblioteci Naţională a României,  23-27 aprilie 2012.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu