vineri, 9 noiembrie 2012

Salt în timp la Moisei

Foto Alina Tomoioagă
Fanta timpului se deschide pentru o zi în Moiseiul ce a fost cnezatul lui Bogdan, înainte de 1353. Localitatea este atestată documentar din 1213, fiind menționată în acel an sub numele de Moyzun, într-un  text documentar din 2 februarie 1365, al localității Moisei : “Regele Ludovic dăruiește lui Balc, fiul lui Sas, și fraților sei, Drag, Dragomir și Ștefan în recompensa servituțiilor moșia Cuhnea cu pertinențiile sale: Jeud, ambele Vișae, MOYSENI, Borșa și ambele Seliște, confiscate dela Bogdan Vodă eșit la Moldova și căzut sub nota de infidelitate” - Gheorghe Coman, Pe urmele eroilor de la Moisei, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2000

Când?

Duminică 11 noiembrie 2012.
 Imposibil poate vă veți spune?
 Dar uite că e. Căci Livia Sima, președinte APDT - Asociația de Promovare,  Dezvoltare și Turism Maramureș și-a propus să organizeze cea de-a doua ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri în această localitate aflată în Depresiunea Maramureșului, pe valea Vișeului, la poalele Munților Rodnei, având Pietrosu, la sud, și Munților Maramureșului la nord. Locul unde se varsă Izvorul lui Dragoș și Izvorul Negru în râul Vișeu.
 Vor reînvia în aceea zi datinile și obiceiurile bune și străbune surprinzând ciclul vieții și obiceiurile legate de ele. Botez, Nuntă, Sărători, Inmormântare.
Întrucât voi fi parte a acestui eveniment vă voi relata mai multe după ce voi reveni.
Deci... VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu