duminică, 8 iulie 2012

Destinele unor generații


2011; 2012 Dezastru la bacalaureat 

Destinele unor generații sunt marcate de  Dezastru de la bacalaureat. Din păcate 2012 este o reeditare a dezastrului anterior, cu toate că în acest an nu s-au prezentat la examenul de maturitate 138 mii de candidați.
 Un rezultat provizoriu arată o promovare sub 15% în Ilfov, dar mai bine vedeți harta.
Cu roșu e trecut procentul de promovabilitate

D-na Ecaterina Andronescu
Am ascultat azi interviuri cu cele două tabere ca să zic așa. Ministrul actual al Educației Ecaterina Andronescu, ajunctul său, fostul ministru interimar, Liviu Pop, lideri de sindicat din învățământ și elevi, am apelat și la experiența mea didactică din vremea ceaușistă și de după Revoluție și iată care este opinia mea:
Dar înainte de asta  vreau să știți că au fost elevi care au terminat cu zece, 67 la număr, 15 din Iași; licee foarte bune cu promovabilitate de 100% dar și Licee cu promovabilitate 0 (zero). 
Cum a fost posibil?
*Simplu, la acele licee se ajungea dacă aveai medie mare. Actuala lege pe care Băsescu a susținut-o până în ultima clipă (La investirea, de curând, a  Ecaterinei Andronescu, a atras atenția la necesitatea ne modificării actualei legi a învățământului) face că la repartiția în licee să fie admiși copii cu medii sub 5. 
* subiectele erau peste gradul mediu de dificultate.
* nu erau diferențiate (neținându-se cont că unele licee erau de specialitate iar altele nu)
* unele subiecte erau interpretabile.
* lipsa de modele din societatea românească
* desfintarea scolilor de meserii
* lipsa dotărilor din școli
* dezastruoasa lege a învățământului
* programa stufoasă
* supraâncărcarea elevilor
*prea multă teorie prea puțină practică
*sumele infime alocate învățământului
*elevii care au luat note mari au avut meditatori
Doi dintre învingătorii

Motivele pot continua. În mod sigur cred că ar trebui amintit că și „abandonul sentimental”, când scriu asta mă gândesc la numărul mare de copii despărțiți de părinți lor, nevoiți să-și câștige existența în străinătate pentru a-i întrețină pe cei de acasă, poate fi o cauză majoră. Un tânăr adolescent cu susținerea morală și materială a familie are alte șanse de reușită. Era cazul fericit a candidaților ce au excelat în examenul maturității și au reușit să depășească mai ușor neajunsurile acestei importante crize.
Îmbrățișată de părinți și un alt candidat cu 10





Știți ce au spus acei tineri ce au atins excelența? Că vor studia în străinătate, că părinții i-au susținut cât au putut și că sunt șanse mici să se reîntoarcă în țară.
Un rezultat înainte de contestații: 43,04%. Anul trecut s-a finalizat cu 44,07%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu