sâmbătă, 28 iulie 2012

Tabără Sighet 2012


Tabără de pictură, sculptură și artă populară

Muzeul Satului Sighetu Marmației

18 - 27 iulie 2012
Ieri, 27 iulie, s-a încheiat tabără de pictură, sculptură și artă populară organizată de Centul Creației și AAP-Maramureș, începută în 18 iulie. Muzeul Satului Sighetu Marmației, a găzduit și de această dată această tabără. Participanții acestui an: din Baia Mare:Băbaș Iuliana, Bâlea Rodica, Călean Mariana, Călușeru Marinela, Drăghici Ioan, Făt Gheorghe, Filip Vasile, Fîrte Cornelica, Florea Dumitru, Indrican Gheorghe, Leș Ioan, Păcurar Elvira (București), Pop Angela, Tirică Mihai (președintele asociației), Zlampareț Grigore, Ulici Ana-Sighet, Șușca Vasile-Săcele  și Ucenicii: Tirică Monica și elevii: Bâlea Silvestru-cl III, Mureșan Petra – București și Vărvășiu Cristian,  cl  VII. Din când în când confrați din Sighet ni s-au alăturat: Peter Berszan, Valentin Moldovan, Fabri.
Tabăra de engleză din Hoteni, Maramureș
Mihai (accidentat), Mona Tirică și subsemnata,Marinela Călușeru ( întoarsă din tabăra din Mureș),  am ajuns doar în ultimele 3 zile.  Nu înainte de a-i face o vizită părintelui asistent social Ioan Aredelean din Hoteni, organizatorul multor tabere, nu doar de pictură. În acele zile avea organizată pentru copiii pe care i-a preluat din sistem, o tabără de engleză. De ei se ocupau două tinere domnișoare din Scoția, care ne-au vizitat mai apoi, împreună cu părintele în tabără.
Mihai Tirică, Părintele din Hoteni, scoțiana și unul dintre copii

Surprizele taberi

Mini carnaval

Silvester devenit micuțul arab
Pisica Rodica

Mini carnavalul de Sfânta Ana (de ziua colegei noastre Ana Ulici), a fost surpriza ce ne-a pregătit-o sărbătorita cu doi dintre ucenici.
Abia apoi mi-am explicat șușotelile lor.
Focul de tabără


Focul de tabără a fost senzația serii, la masa festivă, a ultimei zi de tabără. În jurul focului s-a cântat  și s-au depănat amintiri. Seara urma să se termine cu lansarea rachetei meșterite de colegul nostru Filip Vasile. 

Lansarea a fost amânată pentru a doua zi. Se întâmplă și la case mai mari, unde există, aparatură și echipe puternice și toate ce le necesare. Filip n-a avut ajutoare, dar a perseverat.
Lansarea rachetei
Filip Vasile, pregătit de lansare
 Lansarea rachetei a avut totuși loc, vineri, înaintea plecări spre casă. 

N-a fost o reușită. Racheta tricoloră ș-a luat totuși zborul,cei drept cu o traiectorie greșită, de parcă-l urmărea pe Tirică, care nu de mult a mai avut parte de un incident nedorit. Capriciile naturii să-și fi spus și de această dată cuvântul? Sau doar carburantul insuficient. N-o mai fi nici fosforul bețelor de chibrit ca cel din copilărie.

Secvențe din „ateliere”

Aici am pictat și eu și am dormit pe prispă, pe patul care-l vedeți, deși mai erau paturi libere în căsuță. În mijlocul naturii a fost mult mai plăcut.Mariana, Rodica și Monica pictând

Butuza Maria
Cristi pictând
Dumitru și Șușcă

Rodul taberei

Florea cu lucrarea ce a lăsat-o în muzeu

Pictat în tabără + unul neterminat

  Portretele și cei portretizați

Petra pictată de Angela Pop

 Portretele și cei portretizați

Pictat tot de Angela Pop
Rodica pictată de Angela Cristescu
portretul făcut de Iulia

 

Angela Pop, Iuliana Băbaș și Angela Cristescu au făcut și portrete în această tabără.

Răsărit de soare în Muzeul Satului 

Răsărit printre căsuțe de poveste
 Am prins două frumoase răsărituri în Muzeul Satului, de pe prispa bătrânei case, pe care am dormit și pictat.
Evenimente culturale
Vineri a fost ziua dedicată evenimentelor culturale găzduite în Sighet, 3 la număr:
Rozsnyai, Tirică, Angela Pop
·        Expoziția personală – Valentin Rozsnyai, ce se poate vizita până la sfârșitul acestei luni, în cele trei săli de la parterul Muzeului de Etnografie.
·        Salonul de Vară al artiștilor sigheteni 
Salonul de vară în Sala Radio

Moment din Vernisaj și lansarea albumului
·        Vernisaj:  Grădina expoziție a renumitului sculptor Ioan Bledea. Locul cel mai nimerit pentru lansarea Albumului de sculptură-Ioan Bledea, sub îndrumarea și coordonarea etnologului Mihai Dăncuş.  
Ioan Bledea cu albumul său

La eveniment prezentat de Mihai Dancuș au luat mai mulți cuvântul printre care primarului municipiului, Ovidiu Nemeş, o doamnă din Franța care l-a descoperit și promovat, Valentin Rozsnyai, președintelui Cenaclului de Artă SIGART.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu